top of page

CONSULTANTA ERGONOMICA

Cine are nevoie de o consultanta ergonomica si de ce?

 

Nevoie de consultanta ergonomica ar avea in egala masura atat companiile cu angajati care au activitate de birou dar si acele persoane care au o astfel de activitate profesionala.

Companiile au nevoie pentru ca, in ciuda efortului lor de a asigura conditii de munca corespunzatoare, folosirea inadecvata a punctului de lucru poate duce la probleme cronice de coloana si deci la scaderea randamentului si concedii medicale. Studiile arata ca nu este o problema de DACA, ci de CAND! Nu este de ajuns sa asiguri angajatilor un mediu de lucru ergonomic, acestia ar trebui educati sa il foloseasca sau sa stie la ce riscuri se expun prin utilizarea necorespunzatoare a echipamentelor din dotare.

Persoanele care au o activitate de birou pot schimba companiile, pot primi alte echipamente sau lucra de acasa si de aceea trebuie sa stie care sunt modalitatile personalizte de ajustare a mobilierului de lucru astfel incat sa minimalizeze impactul negativ asupra coloanei vertebrale (si nu numai) dat de statul pe scaun.

Din experienta mea de kinetoterapeut am vazut ca, de multe ori, pacientii care ajung la terapie cu dureri de spate nu sunt la primul episod de acest fel, acestea fiind cumva repetitive. Intrebarea care se punea ar fi fost – terapia anterioara a fost gresita sau activitatile de peste zi ar putea duce la anumite dezechilibre. „Daca faci lucrurile mereu la fel nu te astepta sa ai alte rezultate!”.

Intreband pacientii care sunt pozitiile proponderente de stat la birou, punandu-i sa isi faca fotografii pe perioada muncii, a reiesit de multe ori, destul de relevant, care sunt cauzele reale ale durerilor lor de coloana. Modificand apoi anumite aspecte ale posturii de lucru si facand exercitii de reechilibrare posturala rezultatele terapiei s-au inbunatatit pe termen lung iar numarul recidivelor a scazut.

Astfel am ajuns la concluzia ca doar terapia reprezinta cca 60 % din recuperare, restul de 40% fiind reprezentat de modificarea atitudinii de zi cu zi.

Ce presupune cosultanta ergonomica?

Atat in sedintele de evaluare generale dar si in sedinte special dedicate putem avea discutii focalizate pe ergonomia punctului de lucru.

In cadrul sedintelor special dedicate discutiile au ca punct de plecare fie patologia pentru care perosna s-a prezentat la kinetoterapeut, fie un set de chestionare, fotografii efectuate la serviciu in diverse perioade ale zilei, eventual in zile diferite, prin care persoana sa poata constientiza:

  1. Deficientele posturale pe care le are pe parcursul zilei si riscurile patologice pe termen lung

  2. Deficitele de ergomonie ale punctului de lucru

  3. Solutii de adaptare a mobilierului pentru a obtine o pozitie ergonomica

  4. Solutii de modificare a mediului de lucru cand acesta nu are toate conditiile necesare unei bune activitati profesionale

  5. Solutii de modificare a stilului de viata pentru a putea face fata activitatii statice

  6. Sfaturi terapeutice pe termen scurt si lung pentru o bune manageriere a problemelor cronice daca ele au aparut deja

bottom of page