top of page

TERAPIA TECAR

Care sunt efectele terapiei TECAR?

 

Principalele  efecte sunt – permeabilizarea membranei celulare, cresterea microcirculatiei, vasodilatatie si cresterea temperaturii interne

 

Efectul fluxului de ioni cu frecventa inalta de oscilatie are efect asupra membranei celulare marindu-i permeabilitatea. Astfel schimburile ionice cu exteriorul celulei se fac mai reapid grabind metabolismul local si stimuland refacerea tisulara.

​

Cantitatea de energie folosita in timpul tratamentului determina si efectul asupra circulatiei. Daca cantitatea de energie este scazuta (10%) s-a constat un efect de stimulare (la rece) a microcirculatiei. Acest efect este mai ales antiinflamator.

 

Pentru a crea vasodilatatie este nevoie de un nivel mediu de energie (10%-60%). Pentru a crea o incalzire putermica a zonei (hipertermie) este nevoie de un nivel ridicar de energie. Este astfel la latitudinea si experienta terapeutului de a utiliza nivelul de energie pe care il doreste pentru a tinti un anume efect.

​

Cresterea microcirculatiei (a cresterii circulatiei in capilare, arteriole, venule si vasele limfatice mici) este buna pentru: Cresterea metabolismului celular si producerii de ATP si cresterea consumului de oxigen in straturile superficiale ale tesuturilor. Este indicat pentru tratarea inflamatiilor acute (calde), leziunilor musculare proaspete, cicatricilor noi in primele zile postchirurgical, edemelor posttrraumatice sau post aparat gipsat.

​

Vasodialtatia este o creÈ™tere a calibrului vaselor de sange, atat arteriale si venoase. 


Printre consecințele asociate cu vasodilatație se includ si:

  • Cresterea volumului de sange care curge prin vase

  • Oxigenarea mai buna a tesuturilor

  • Cresterea suplimentara a productiei de ATP

  • Imbunatatirea circulatiei limfatice si deci a eliminarii toxinelor de la nivelul tratat

  • Cresterea proceselor naturale de reparare tisulara

  • Cresterea temperaturii interne

  • Relaxarea musculara

  • Diminuarea nociceptiei

​

Cresterea temperatuirii interne pe o perioada mai lunga de timp va fi urmata de:

  • Vasodilatatie suplimentara venoasa, arteriala si limfatica

  • Crestere supelimentara a consumului de oxigen, producerii de ATP si stimulare a metabolismului

  • Cresterea proceselor de reparare/regenerare celulara mai ales in cazul degenerarilor cronice

  • Senzatie palcuta de caldura la nivelul tratat

  • Diminuarea vascozitatii fluidelor in zonele tratate cu importanta in micsorarea frecarilor intre structurile fasciale si imbunatatirii perfuziei vasculare

  • Cresterea troficitatii locale

  • Eliminarea mai rapida a deseurilor si catabolitilor

  • Reducerea cauzelor durerii si inflamatiei (nu doar diminuarea perceperii lor)

​

Care sunt indicatiile terapiei TECAR?

 

In domeniul medical terapia TECAR este utilizata pe scara larga in recuperarea:

​

Problemelor musculare, ligamentare si tendinoase - Contracturi, rupturi, contuzii, intinderi musculare, entezite, miozite

​

Patologiei coloanei vertebrale – lumbago, dureri lombare, dureri interscapulare, torticolis, discopatii, cervicalgii, sacroileita, nevralgie de Arnold, probleme ale articulatiei temporo-mandibulare.

​

Patologiei articulatiilor mari:

  • Tendinopatiile umarului, capsulita retractila, umarul blocat, bursite

  • Epicondilita, tenis elbow, epitrohleita

  • Sd. de canal carpian

  • Coxartroza, proteza totala de sold,

  • Condromalacie de patela, gonartroza, proteza totala de genunchi, Reconstructie ligamente incrucisate (cu sau fara suruburi)

  • Fasciita plantari, tendinita ahiliana

 

Particularitate a acestei forme de curent

  • Poate fi folosita in zonele unde exista implanturi metalice cum ar fi proteze de sold, de genunchi, de umar

  • Poate fi folosit in zona cervicala (unde alte forme de fizioterapie sunt interzise) chiar la tratarea problemelor la articulatiile temporomandibulare sau atlanto-occipitale

​

Care sunt CONTRAINDICATIILE terapiei TECAR?
  • Pacemakes

  • Pompa de insulina

  • Femei insarcinate

  • Cartilaj de crestere (adolescenti a caror cartilaj de crestere nu s-a inchis)

  • Cancer

  • Febra, infectii

Ce este terapia TECAR?

​

Terapia TECAR este o forma revolutionara de fizioterapie folosita preponderent de kinetoterapeuti, osteopati si medicina sportiva datorita efectelor rapide si de durata. Poate fi folosita atat in cadrul sedintelor de masaj dar si in timpul miscarilor active si nu presupune imobilizarea pacientului pe perioada de aplicare precum alte forme de fizioterapie.

​

Terapia TECAR (Transfer Electric Capacitiv si/sau Rezistiv)  este o forma de tratament cu curenti de inalta frecventa care permite terapia durerii precum si o recuperare mai rapida dupa traumatisme, probleme musculare sau dureri osteo-articulare subacute ori cronice.

​

Terapia TECAR poate induce caldura in interiorul zonei tratate in doua moduri – capacitiv – potrivit pentru tratarea tesuturilor moi bogate in apa si rezistiv – pentru traterea oaselor, articulatiiolor, cartilajului, ligamentelor, nervilor, etc adica a tesuturilor mai dure.

​

Principalele efecte ale energiei TECAR sunt stimularea microcirculatiei venoase si limfatice, cresterea temperaturii in interiorul tesutului, activarea permisivitatii  membranelor celulare si deci stimularea metabolismului celular, reducerea durerii, activarea proceselor de auto-vindecare locala.

​

Terapia TECAR este acum recunoscuta la nivel international. Mii de pacienti sunt tratati zilnic cu aceasta forma de terapie. Este din ce in ce mai des folosita gratie posibilitatii de utilizare in paralele cu stimulare mecanica prin masaj sau exercitii fizice.

​

Scurt istoric

​

In 1890 Dr.  JacqueArsene d’Arsoval descopera efetul de permeabilizare a membranelor celulare prin folosirea de curenti de inalta fecventa cu frecvente cuprinse intre 100 KHz si 10 MHz.

​

 In 1939 doctorul englez William Beaumont publica o carte despre diatermie cu aplicare in regim capacitiv si rezistiv, folosind frecvente in jurul 500 kHz.

​

In 1995 – este patentat in Italia curentul de inalta frecventa numit TECAR (transfer electic capacitiv rezstiv) cu frecventa cuprinse intre 500 kHz si 650 kHz

​

In 2013 – este lansat Winback TECAR (aparatul pe care il detinem acum la Kineto ProActiv) care are un spectru de lucru cu frecvente cuprinse intre 300 kHz si 1 MHz si care poate crea stimulare metabolica fara incalzire (putand fi folosit si in inflamatii acute)

​

Cum functioneaza terapia TECAR?

​

Pentru a intelege modul de actiune trebuie inteles mecanismul fiziologic de interactiune dintre corpul uman si curentul de inalta frecventa.

​

Terapia TECAR este o forma de termoterapie. Termoterapia inseamna utilizarea caldurii in scop terapeutic. Aceasta coldura poate fi exogena (provenita dintr-o sursa externa) intalnita in alte forme de terapie precum ultrasunete, laser, infrarosu, sau endogena (caldura provine din interiorul corpului) ca in cazul TECAR. Astfel, particularitatea terapiei TECAR consta in stimularea producerii locale de caldura (ca o forma de energie) de catre corpul subiectului aflat in tratament, in felul acesta subiectul participand activ pentru o vindecare mai rapida.

​

Aparatul exploateaza principiul fizic al condensatorului ( sau de circuit rezistor-condensator). Astfel exista 2 placi condensator opuse una fata de cealalta, un mediu izolant reprezentat de zona de tesut cuprinsa intre placi, respectiv zona de tratat si un generator electric care creaza o diferenta de potential intre cele 2 placi. O placa va fi incarcata pozitiv, cealalta negativ urmand ca fluxul de sarcini pozitive sa se deplaseze catre placa negativa. Placa de retur sau placa fixa va fi polul negativ, electrodul mobil folosit de terapeut va fi  polul pozitiv. Materialul izolator va fi reprezentat de tesut si electroliti. Prin electroliti se intelege substantele care in tesut au sarcina electrica specifica (sodiu, potasiu, magneziu, etc). Aparatul este generatorul electric. Miscarea electrolitilor este cea care genereaza efectul termic endogen.

bottom of page