top of page

Kinetoterapeut de familie


Kinetototerapeutul de familie ar fi o necesitate?

Mi se intampla des sa ma intalnesc cu situatii in care ma vad cu pacienti cu dureri de coloana si descopar la examinarea vizuala ca au diverse grade de scolioza. La intrebarea „de cand stiti ca o aveti? Este din copilarie sau a aprut in ultima vreme?” marea majoritate imi spun ca a aparut in ultima vreme dar daca ma uit la poza din buletin, de cele mai multe ori se observa aceeasi diferenta intre umeri sau capul usor inclinat intr-o parte. Abordarea este diferita la o scolioza veche structurala fata de una noua „antalgica”. A cunoaste realitatea unui pacient pe termen lung ar fi ideal pentru ca tratamentul sa aiba efectul scontat.

O alta situatie similara este aceea in care parintele vine cu un minor pe care el in crede „cocosat” si la evaluare descoperim ca parintele nu are dreptate, ba dimpotriva, copilul are un spate excesiv de drept din cauza incercarilor repetate a parintelui de a-l forta sa stea super rigid dezvoltand chiar inversari de curburi si dureri ca urmare a pozitiilor nefiresti.

Cel putin de cateva ori pe an am la tratament baieti la varsta pubertatii care vin la terapie cu dureri articulare sau de spate destul de severe in urma excesului de mers la sala. Sunt baieti cu conformatie longilina, care, indiferent de cat de mult vor „trage de fiare” nu vor face o masa musculara, dar fara a sti prea multe despre corpul lor il suprasolicita mecanic, unii iau „substante” de crestere a